Kokoshavermoutballen

Vanochtend werd ik wakker met het idee om maar weer eens een gezond ontbijtje te maken. De laatste tijd heb ik te vaak toegegeven aan de drang om veel te zoete baksels als eerste maaltijd van de dag te nuttigen. Ik keek in mijn keukenkast met ontbijtspullen en vond daar een pak havermout, verstopt in een hoekje, vernuftig bedolven onder een pak cornflakes en een rol beschuit.

Terwijl ik de havermout uit onze vergeethoekje viste wist ik dat ik geen zin had om “gewoon” een bord met smakeloze havermoutpap te eten (sorry, havermoutfanaten).  Vertwijfeld besloot ik maar wat havermout in water te koken voor een minuut of twee en het af te laten koelen. Ik zou later wel beslissen wat ik er mee zou gaan doen.

Toen de havermout eenmaal was afgekoeld vielen de, althans voor mij, bekende opties af. Nou, de havermoutpap was sowieso al uit de race. De opties die nog overbleven waren: havermout met yoghurt, honing en eventueel wat zomerfruit of havermout met yoghurt en een flinke lepel kwark…. Nee, het was het allemaal nét niet.

Ik wilde de havermout wel eten, dat stond vast. Mijn brein begon ineens een beeld te projecteren. Wat van…gebakken havermoutballen? Ik begon wat ingrediënten uit de keukenkast te grissen. Honing, rozijnen, pure chocolade, wat gemalen kokosrasp en kokoschips. Ik begon de heerlijke bestanddelen te mengen, tot slot rolde ik de havermoutballen door de knisperende kokos en dit heerlijke ontbijt werd geboren. Volgens mij ook prima als snack.


Recept: Kokoshavermoutballen
Auteur: Anna

Ingrediënten voor circa 10-12 stuks

100 gr havermout
2 dl water
1,5 theelepel goede kwaliteit honing (wees niet te zuinig met de honing)
1 snufje zout
2 theelepels biologische rozijnen
50 gr. pure chocolade (hoe puurder, hoe beter. Ik heb 85% gebruikt)
Grof gemaken kokosrasp (voldoende om de ballen mee te bedekken)
Wat kokoschips (desgewenst)

Bereidingswijze

Kook de havermout met het water voor maximaal twee minuten in een steelpannetje. Laat dit in een kom afkoelen.

Week de rozijnen voor een paar minuten in wat heet water. Voeg dan de (uitgelekte) rozijnen, de honing en het snufje zout toe aan de havermout. Snijd de chocolade in zeer kleine stukken met een scherp mes en voeg ook dit toe aan de havermout. Strooi genoeg kokosrasp op een ondiep bord en desgewenst meng je het met wat kokoschips.

Warm de oven voor op 180 graden Celcius.

Nu ga je de ingrediënten met je handen goed mengen.  Draai er dan ballen van ter grootte van pingpongballen. Het mengsel is erg plakkerig maar dat is niet erg; zodra je de ballen door de kokosrasp rolt komt dit goed. Wanneer je de ballen hebt gevormd rol je deze dus door de kokosrasp en dan leg je ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd iets afstand tussen de ballen zodat ze gelijkmatiger kleuren.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de ballen voor 15 minuten. Na 10 minuten keer je de ballen om. Laat 5 minuten afkoelen alvorens je tanden erin te zetten. Koud zijn ze ook erg lekker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s