Stracciatella van doperwten met pasta

Roer goed om te voorkomen dat het een omelet wordt.
Stracciatella 1
Dit is hoe het eruit ziet voordat je de geklopte eieren toevoegt.

Ik kan niet slapen. Dit is mijn laatste nacht die ik doorbreng als een twintiger. Morgennacht rond deze tijd heeft de klok het verstrijken van de tijd gemarkeerd. Dan ben ik 30. Jeetje, wat klinkt dat onzettend volwassen!

De laatste paar dagen heb ik veel gerechten voor mezelf klaargemaakt die mij aan mijn jeugd doen denken. Ik ben altijd heel erg nostalgisch rond mijn verjaardag; ik wentel me dan graag  in simpeler tijden. Toen ik nog, om maar iets te noemen, naar tekenfilms keek met mijn nichten en wij hardop fantaseerden welke actieheld we waren. Soms ging dit zelfs zo ver dat we er ruzie om kregen. Nu moet ik er heel erg om lachen dat we dat zo serieus namen! Ik heb zoveel levendige herinneringen van toen ik jonger was, mooie en slechte, dat ik er in zou kunnen zwelgen.

Maar dat kan niet. In het leven moet je vooruitkijken, in het nu zíjn, van elk moment genieten. Koken is volgens mij een bezigheid die je totaal in het nu plaatst; ook al is het gerecht misschien een overlevering van een familielid. Daarom alleen al zouden we meer moeten koken: om te genieten van het moment. Het ritueel dat koken heet en het daarna oppeuzelen van je maaltijd, of het nu wel of niet in gezelschap is, is een activiteit die de continuïteit van het leven illustreert.

Zo maakte ik afgelopen vrijdag stracciatella met pasta voor mijzelf. Ik had dit al járen (ik kan nu ik dertig word het woord jaren benadrukken…en dan dramatiseer ik niet eens) niet meer gegeten. Stracciatella, bekender vanwege het roomijs dat bezaaid is met de “gescheurde” chocoladestukken is tevens de naam van een gerecht uit Rome en omstreken. Bekend in Italië maar het geniet nauwelijks bekendheid hier. Het bestaat uit een lichte soep, aan het eind gebonden door geklopte eieren vermengd met geraspte kaas. Het ei zal in de bouillon koken en stukjes vormen, volgens mij waar de naam van dit gerecht vandaan komt. De gescheurde eistukken: de stracciatella in dit gerecht. Ik heb deze stracciatella gemaakt met doperwten omdat ik dit gewend ben van vroeger maar volgens mij kan het ook met andere groenten gemaakt worden. Bijvoorbeeld met courgette. Maar dan zou je de proef op de som moeten nemen. Dit is hoe ik mij herinner hoe het gemaakt wordt.

IMG_1031


Stracciatella van doperwten met pasta 
Auteur: Anna

Ingredienten voor een maaltijd voor één*

1/2 geel uitje, fijngesneden
50 – 75 gram diepvriesdoperwten (hoeven niet ontdooid te zijn)
250 ml heet water
1 eetlepel olijfolie extra vergine
Zout naar smaak
80 gr gebroken volkoren spelt spaghetti, circa zo’n 4 cm lang
2 eieren
Circa 20 gr geraspte Parmezaanse kaas of Grana Padano kaas
Peterselie naar smaak (desgwenst)

Bereidingswijze

Fruit de ui in de olijfolie totdat deze glazig is geworden. Voeg de doperwten toe, roer nog even en voeg dan het kokendhete water toe. Kook dit voor 15 minuten. Ondertussen rasp je de kaas en breek je de spaghetti in stukken van 4 cm.

Voeg de pasta toe aan de doperwten na de 15 minuten. Voeg zout naar smaak toe. Ondertussen klop je de eieren los en voeg je de geraspte kaas toe en een snuf zout. Klop nog even.

Wanneer de pasta erg al dente is, dus bijna gaar genoeg om te eten, dit weet je doordat je de pasta regelmatig proeft (één kleine sliert per keer is voldoende), giet je het eimengsel in de pan bij de pasta en de doperwten. Kook de geklopte eieren nog twee minuten mee. Aangezien de pasta erg al dente was toen je het eimengsel in de pan goot zal de pasta na het meekoken van het ei al dente of iets zachter zijn.  Een iets zachtere pasta is niet heel erg in dit gerecht :als het nog maar wel bite heeft.

De truc is overigens om te blijven roeren zodat het niet één grote omelet wordt. Je soep zal indikken door de toevoeging van de eieren. Je mag er ook wat verse, fijngesneden, peterselie bij doen voordat je dit serveert. Maar eigenlijk is dit recept perfect zoals het is in al zijn eenvoud.

* Belangrijk! Als je dit recept voor meerdere personen wilt maken vergroot dan de hoeveelheden al naar gelang de mensen.
Dus als je dit voor twee personen maakt gebruik dan 100 – 150 gr doperwten, een heel uitje, twee eieren, etc. Maar, je hebt 600 ml water nodig!
Als je dit voor vier personen wilt maken dan pas je ook hier weer de hoeveelheden aan (verviervoudig alles). Maar, heel belangrijk, je gebruikt 800 ml water en niet 1000 ml water (dat is echt te veel water en dan mislukt het recept). En je gebruikt drie eieren (en niet vier). 

Als je nog verdere vragen hebt over dit recept, dan hoor ik dit graag! Je kunt gewoon een berichtje achterlaten en ik zal je vragen beantwoorden.

Stracciatella

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s