Mosselen met verse kruiden en saffraan

IMG_1263
Mijn man en ik proberen gezonder te eten. Niet dat we nou heel erg ongezond eten maar er zijn altijd wat verbeterpunten. Hij heeft last van chronisch maagzuur en hij wil proberen dit onder controle te houden zonder pillen. Ik wil al heel lang gezonder eten − maar uiteraard wel met voldoende smaak − en was eigenlijk blij met deze stok achter de deur. Sinds twee weken eten we compleet anders. Voor een tijdje eten we even geen “witte” producten meer zoals witte basmatirijst en patentbloem…Okee, okee, ik heb wel een noodvoorraadje goudgele pasta bewaard voor het geval ik mijn “klassieke” pastagerechten echt heel erg mis. Ik ben toch een kind van Italianen.

Gezondere dingen zijn daarvoor in de plaats gekomen. Uiteraard volkorenproducten (want tja, dat is toch écht gezonder), heel veel groente, gezonde baksels (zoals onze pannenkoeken met banaan, het recept vind je hier). We volgen niet een bepaald dieet maar we proberen veel uit en gaandeweg wordt steeds duidelijker wat we wel of niet (willen) eten.

We vinden allebei dat gezond eten heel belangrijk is maar we willen nog steeds wel genieten van elke maaltijd. Eigenlijk is dit de balans die ik altijd heb gezocht in mijn leven. Balans tussen heerlijk en goed voor je lijf. Dit recept is een goed voorbeeld hiervan. De mosselen én het goddelijke vocht smaken heerlijk met (volkoren)pasta of met zuurdesembrood….. En voordat je gaat vallen over de boter in dit gerecht: een beetje boter af en toe mag wel, vinden wij ;-). Tenslotte, je moet ook genieten in het leven!

FullSizeRender (7)
Mosselen met verse kruiden en saffraan
Auteur: Anna

Voor 4 gemiddelde eters of 2 smulpapen, heb je nodig:
2 kg mosselen
3 eetlepels olijfolie
1/4 witte ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geschild en geplet (maar niet gesneden)
2 laurierblaadjes
2 buisjes saffraan
Een handvol peterselie
Een handvol selderijblad
2 takjes citroentijm, waar je de blaadjes van af rist (als je geen citroentijm hebt gebruik dan wat citroensap)
De geraspte schil van 1 citroen
2 eetlepels boter

Als je de mosselen met de pasta serveert, dan heb je zo’n 150 gr pasta nodig voor 2 personen en voor 4 personen zou ik circa 280 gr pasta maken. Zelf heb ik volkorenspaghetti gebruikt en het smaakte heerlijk!

Bereidingswijze

Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de goede mosselen in een ruime kom met koud water en laat dit een half uurtje staan.

Doe de fijngesneden ui samen met de olie in een wokpan, of als je deze bezit in een mosselpan. Voeg de geplette (maar niet gesneden) teentjes knoflook toe. Laat de ui zweten totdat deze zacht is. Let ondertussen wel goed op dat de knoflook niet te bruin wordt: daar gaat de knoflook bitter van smaken.

Voeg de laurierblaadjes toe. Schep de teentjes knoflook uit de pan, deze heb je niet meer nodig. Giet dan de mosselen af en voeg deze toe. Kieper de inhoud van de saffraanbuisjes in een glas met 50 ml water. Roer even en voeg dit dan toe aan de mosselen. Voeg de fijngesneden peterselie, selderijblad en citroentijm toe. Dek de pan af met een deksel en laat de mosselen 6 – 8 minuten koken op vrij hoog vuur. Schep alles af en toe om.

Smelt de boter in een pannetje en voeg dit toe aan de mosselen in de laatste paar minuten; samen met de geraspte citroenschil. Als alle mosselen open staan dan is het goed. Serveer meteen. Dit smaakt echt heerlijk met zuurdesembrood of met (volkoren)spaghetti.

Heerlijke mosselen met al dente gekookte volkorenspaghetti.
Heerlijke mosselen met al dente gekookte volkorenspaghetti.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s