Scherpe wortelsalade

IMG_1710
Deze levendige salade is voor mensen die van sterke smaken houden: scherp, pittig en krachtig. Dat zijn de karakteristieken van deze prachtige oranje salade.

Napoletanen houden van sterke smaken. Ze houden ook van pit in hun eten, hoewel de sterkte heel erg per familie kan verschillen. Toch gooit een Napoletaan nooit zomaar overal Spaanse peper in. Ook dit wordt met beleid en gevoel gedaan. Dit is zo’n salade waarbij het wel moet. De hitte van de Spaanse peper gaat prima samen met de uitdagende walmen van de knoflook. En dan wordt alles overgoten en versterkt met  natuurazijn. Zoals je kunt lezen is deze salade niet voor sissies.

Vroeger, bij ons thuis, maakte mijn moeder deze salade in de herfst en in de winter. Zij maakte dit iedere zaterdag. Bij ons thuis was zaterdag namelijk de dag voor brodo: een heerlijke, geurige consommé die je van binnen helemaal doet gloeien. Mijn moeder serveerde de consommé met kleine schelpjespasta en ze plaatste een kommetje met geraspte Parmezaanse kaas op tafel. Uiteraard bediende ik mijzelf van de kaas en de consommé werd dan altijd bedekt met met een laagje geraspte kaas. Als hoofdgerecht kwam dan steevast het draadjesvlees – dat uren in de bouillon had meegekookt- en daarbij serveerde mijn moeder deze verrukkelijke scherpe salade. Deze salade doorbreekt de wat zware smaak van het vlees en het geeft je smaakpalet een  enorme kick.

Die zaterdagen zijn iets uit lang vervlogen tijden. Toch brengt deze salade mij altijd weer terug naar die knusse avonden.


Recept: Scherpe wortelsalade
Auteur: Familiegerecht 

Ingrediënten

6 winterpenen
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 spaanse peper (afhankelijk van je voorkeur met of zonder de zaadjes en zaadlijsten), fijngesneden
2 eetlepels olijfolie (extra vergine)
4 eetlepels witte natuurazijn
1 theelepel zout naar smaak (of minder of meer naar smaak)

Bereidingswijze

Kook de winterpenen in de schil gaar. Deze salade wordt traditioneel gemaakt met penen die té gaar zijn. Ik laat dit verder aan jou over, jij bent de kok, maar de salade is heerlijk met zachte wortels. De zachte groente neemt alle smaken zo heerlijk op! De wortels hoeven ook niet helemaal tot moes gekookt te worden, hoor. Vanaf het moment dat het water kookt moeten de wortels circa 15 minuten koken. Een vork die je door de penen prikt moet er heel makkelijk doorheen glijden. Giet het water af en laat de wortelen helemaal afkoelen.

Verwijder dan de schil van de wortelen. Snijd de penen in ronde plakken van zo’n 1 cm dik. Wanneer je alle wortelen hebt gesneden voeg je de overige ingrediënten toe. Schep alles goed om en voilà! Het beste is om de salade minimaal twee uur te laten staan. Hoe langer de salade staat hoe beter de smaken zich kunnen ontwikkelen. Het is nog beter om de salade zo’n vier tot zes uur te laten staan.

Je kunt deze salade bij draadjesvlees – of ander vlees – eten. Ook lekker voor de luch met heerlijk stevig brood.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s