Pasta-ovenschotel met spruitjes en ham

IMG_1937
Ben je net zo verzot als ik op pasta? Dan heb ik hier een leuk idee voor je.
Een pasta-ovenschotel met heerlijke zijdeachtige béchamel, spruitjes en ham. Heerlijk! En eenvoudig te maken! Ben je wat ambivalent ten opzichte van spruitjes? Dan is dit gerecht echt een aanrader. Geloof me, de licht bittere smaak van de spruitjes combineren goed met de iets zoetige smaak van de béchamel   ̶  en wat je ook gaat doen: maak de béchamel zelf! Als je zo’n vreselijke saus uit pot gaat gebruiken laat het hele gerecht dan maar zitten  ̶.  Béchamel maken is zó kinderlijk eenvoudig. Lees maar snel verder.
Buon appetito :-).

IMG_1942


Recept: Pasta-ovenschotel met spruitjes en ham
Auteur: Anna

Ingrediënten voor vier flinke eters of zes kleinere eters

400 gr spruitjes
2 bakjes hamblokjes (circa 200- 250 gr), of 1 dik stuk gekookte ham dat je zelf in blokjes snijdt
2 bollen mozzarella
320 gr volkorenpasta (bijvoorbeeld fusili, uiteraard van durum tarwe)

béchamel saus van volkorenbloem en olie (lees hieronder verder hoe je deze maakt). Hiervoor heb je nodig:
600 ml halfvolle melk
50 gr arachideolie
60 gr volkorenbloem
1,5 theelepel zout
Witte peper naar smaak
Wat geraspte nootmuskaat

Ca. 40 gram geraspte Parmezaanse kaas voor de bovenkant (dit zorgt voor die heerlijke krokante korst)

Bereidingswijze

Zet wat water op voor de spruitjes. Snij de onderkant van de spruitjes af, verwijder eventueel een paar losse blaadjes en was ze goed af. Snijd de spruitjes doormidden. Wanneer het water kookt voeg je wat zout toe en dan de spruitjes. Kook deze voor zes minuten. Giet de spruitjes dan af (bewaar het water wel voor de pasta!) en zet apart.

In de tussentijd maak je de béchamel. Doe de olie in een steelpan en voeg na circa. 30 seconden de volkorenbloem toe. Roer totdat je een pasta hebt. Voeg dan de koude melk beetje bij beetje toe onderwijl roerend met een lepel. Het zal een beetje gaan klonteren, belangrijk is dat je nu even flink gaat roeren met een garde. Blijf roeren (mag met minder energie nu) totdat de béchamel wat indikt en glad is. Dit duurt circa. 10 minuten.

Kook de pasta gaar in het spruitjeswater (leng dit aan, indien nodig!). Denk eraan: aangezien de pasta ook nog de oven ingaat kook het 3-4 minuten korter dan op de verpakking staat aangegeven. Snijd de mozzarella in blokjes en eventueel ook de ham. Verwarm de oven voor op 180C.

Begin nu de schotel samen te stellen. Doe de pasta samen met de helft van de béchamel in de ovenschaal. Meng alles. Voeg dan de spruitjes, ham en mozzarella toe. Meng weer goed. Schenk dan de rest van de béchamel over het pastamengsel. Maak af met de geraspte Parmezaanse kaas.

Schuif de schaal in de oven. De ovenschotel heeft 25-30 minuten nodig op 180C, of totdat er zich een mooie goudbruine korst vormt aan de bovenkant.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s